Saudi Araabia andis piirkondlike organisatsioonide kohtumiste kokkukutsumisest teada oma riikliku uudisteagentuuri SPA vahendusel, põhjendades seda olukorra pingestumisega Pärsia lahel, vahendab uudistekanal BBC News.

Saudi kuningas Salman tegi Pärsia lahe ja Araabia Liiga riikide liidritele ettepaneku kohtuda 30. mail Mekas, et „arutada hiljutisi agressioone ja piirkondlikku olukorda“ laiemalt. „Saudi Araabia ei taha sõda, ent on valmis oma huve kaitsma,“ selgitas saudide välisminister Adel al-Jubeir.

USA teatas mõne nädala eest, et saadab vaenuliku Iraani hirmutamiseks Pärsia lahele lennukikandja USS Abraham Lincoln, pommituslennukite B-52H Stratofortress lennurühma ja õhutõrjesüsteemi Patriot.

Täpne põhjus, mille pärast selliste jõududega reageeriti, pole teada, mistõttu pälvis otsus ka kodumaal kõvasti kriitikat ja valitsust süüdistati ülereageerimises ja ebavajalike pingete kasvatamises. „USA ei taotle konflikti Iraaniga, ent me oleme valmis kaitsma oma vägede huve selles piirkonnas,“ teatas Pentagon.