USA telekanalite teatel lõi Clinton valimistel Long Islandi kongresmeni Rick Laziot ja kindlustas endale ametist lahkunud demokraadist senaatori Daniel Patrick Moynihani koha.

Esialgsetel andmetel kogus esimene leedi 54 protsenti ja Lazio 45 protsenti häältest. Valimiskaotust tunnistas ka Clintoni rivaal Lazio, kes teatas oma toetajatele, et helistas esimesele leedile ja õnnitles teda võidu puhul. “Tema võitis ja nüüd on newyorklastel aeg koos edasi sammuda,” ütles Lazio.

President Bill Clinton ütles abikaasa valimisvõitu kommenteerides: “Ma olen esineme president USA ajaloos, kelle naine on senatis, ja see meeldib mulle.”

New Yorgi teine senaator, demokraat Chuck Schumer kommenteeris Clintoni valimisvõitu: “Vaatamata kogu skeptitsismile ja negativismile veenis Hillary newyorklasi, et ta tõesti hoolib neist.”

Esialgsetel andmetel saavutas Clinton ülekaaluka võidu afroameeriklaste, hispaaniakeelsete ameeriklaste, naiste ja juutide seas. Afroameeriklastest hääletas Hillary Clintoni poolt 91 protsenti, iberoameeriklastest 85 protsenti, juutidest 56 protsenti ja naistest 58 protsenti. Meesvalijatest toetas Clintonit 47 protsenti Lazio 53 protsendi vastu.

Ülistatud, maapõhja manatud ja oma lojaalsuse tõttu abikaasale ka seksiskandaalide ajal, on proua Clinton olnud üks viimaste aastate silmatorkavamaid kujusid USA poliitikas.

Feminist, silmapaistev advokaat, alandatud naine, finantsmanipulaator, sõltumatu mõtleja, paindumatu bürokraat — ja nüüd — USA senaator.

Olgu see armastus või viha — enamikul ameeriklastel on Hillary Rodham Clintoni suhtes oma kindel seisukoht.

Ehkki esimese leedi otsus söösta omapäi poliitilistesse vetesse üllatas algul ka tema lähimaid sõpru, tunnistati hiljem siiski üksmeelselt, et Hillary Clintoni otsus traditsioone murda ei olnud üllatav.

Hillary Rodham sündis 26. oktoobril 1947, Illinoisis jõuka töösturi perekonnas. Hilisem vabariiklaste “kuri saatus” alustas oma elu just nende seas — olles 1964. aastal vabariiklaste presidendikandidaadi Barry Goldwateri “Goldwateri tüdrukuks”.

Hillary Rodham õppis Massachusettsi Wellesley kolledžis ja Yale’i ülikoolis õigusteadust ning abiellus 1975. aastal Bill Clintoniga. Abieluaastatel sai Hillaryst edukas advokaat Arkansas’s Little Rocki Rose’ i advokaadifirmas. Temast sai oma abikaasa ja tütar Chelsea peamine tulutooja, samal ajal kui Bill Clinton keskendus poliitikale.

2000. aastamais nimetati Hillary Rodham Clinton ametlikult demokraatide kandidaadiks New Yorgi senaatorikohale.