Hiinas on hetkel tõsiseid probleeme elektrienergiaga varustamisel, põhjuseks kivisöehinna tõus, mis sunnib Hiina elektrijaamu tootlikkust vähendama, teatab Reuters.


Kriisi põhjuseks peetakse energiatööstuses valitsevat olukorda, kus kivisöe hind on vaba, elektrihind aga kindlalt fikseeritud. Elektritarbimist raskendavad ka mitmes Hiina provintsis valitsevad keerulised lumeolud, mis takistavad kivisöe vedu ning purustavad elektrikaableid.


Elektritoodang on kahanenud vähemalt 13 Hiina provintsis ning mõjutab olukorda terves riigis, kus elektrienergia vajadus on tunduvalt suurem energiajaamade poolt toodetavast elektrihulgast.


Majandusanalüütikute arvates on kriisi peapõhjuseks asjaolu, et rohkem kui 80 protsenti Hiina elektrienergiast toodetakse kivisöest. Kindlalt fikseeritud elektrihinnad sunnivad jõujaamu väheneva kasumi tõttu tööd katkestama või tootma elektrit poole võimsusega.


Elektrihinna tõusu lähiajal peetakse ebausutavaks riigi pealinnas Pekingis valitseva kõrge inflatsioonitaseme tõttu.


Majandusanalüütikute arvamuse kohaselt sõltub Hiina elektritoodang liialt kivisöest ning riik peaks kasutama elektri tootmisel teisi energiaallikaid. See kaitseks elanikkonda elektrikatkestuste eest ning ei seaks energiatootmist sõltuvusse ilmastikust.