Hiina võimu all olevatel Tiibeti aladel on end sel aastal protestiks Pekingi võimu ning rangete kultuuri- ja usupiirangute vastu süüdanud vähemalt kümme inimest, vahendab BNS.

Hiina võimud süüdistasid eelmisel nädalal Tiibeti usujuhti dalai-laamat ning tema toetajaid Hiinas asuvate tiibeti budistide enesesüütamisele õhutamises ja märkisid, et tegemist on terrorismiga varjatud kujul.

"Vahejuhtumite järel ei kritiseerinud Tiibeti sõltumatud ülemerelised jõud ja dalai-grupp juhtunut," ütles välisministeeriumi pressiesindaja Jiang Yu.

"Vastupidi, nad ilustasid ja tähtsustasid selliseid teemasid, mis õhutavad rohkem inimesi järgima (süütamist)," sõnas ta.

Eelmise nädalal avaldas Tiibeti pagulasvalitsuse peaminister austust meeleavaldajatele, kes "Tiibeti ürituse" nimel end põlema süütasid. Samal päeval palvetas Nobeli rahupreemia laureaat dalai-laama koos sadade munkade, nunnade ja ilmalike tiibetlastega enesepõletajate ja vangimõistetute eest.

Tiibeti vaimne juht on vägivalla vastu ega nõua kodumaale enamat kui autonoomiat Hiina koosseisus, kuid Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Jiang Yu ütles, et dalai-laama on enesepõletamistes süüdi. Kõigil Hiina tiibetlastel on vabadus oma usukombeid täita, rõhutas ta Pekingi standardargumenti korrates.

Hiina Sichuani provintsis Aba prefektuuris süütas ennast läinud eelmise nädala esmaspäeval põlema ja sai surma Tiibeti päritolu 20-aastane nunn, kes oli esimene naissoost enesepõletaja regioonis.