Hiina on teatanud struktuursetest muutustest pereplaneerimissüsteemis, mille alla käib ka kurikuulus ühe lapse poliitika, vahendab BNS.

Sellel aastal tervishoiuministeeriumi kodulehel avaldatud andmeist selgub, et alates 1971. aastast kuni 2010. aastani tehti 1,35 miljardi elanikuga riigis 328,9 miljonit aborti.

Hiina sõnul on 1980. aastate alguses rakendatud ühe lapse poliitika hoidnud ära elanikkonna liigse kasvu ja ergutanud majanduse arengut. Ühe lapse poliitikas tehakse erand osadele maapiirkondade peredele, etnilistele vähemustele ja peredele, kes on mõlemad ainsad lapsed.

Kuid kuna riigi tööjõuvarud on kahanemas ja eakate osakaal kasvamas, on nõutud poliitika tühistamist. Inimõiguslased on kritiseerinud poliitika jõhkrat jõustamist.

Poliitika kohaselt tohivad linnas elavad paarid saada vaid ühe lapse, maapiirkondade peredele on lubatud ka teine laps, kui esmasündinu on tüdruk. Eeskirjade vastu eksijad peavad maksma trahvi.

Eelmisel pühapäeval teatas valitsus riikliku rahvastiku- ja pereplaneerimiskomisjoni liitmisest tervishoiuministeeriumiga, mis meedia sõnul tähendab ühe lapse poliitika tõhustamist, mitte tühistamist.

Hiina viimane rahvaloendus 2010. aastal näitas, et ilma ühe lapse poliitikata oleks riigi elanikkond 400 miljoni inimese võrra suurem, vahendas uudisteagentuur Xinhua.