Suurbritannia peaminister Gordon Brown mõistis teo kiiresti hukka. Tegemist oli esimese Euroopa riigi kodaniku hukkamisega Hiinas 60 aasta jooksul, teatab Associated Press.

„Ma mõistan Akmal Shaikhi hukkamise kõige karmimalt hukka ning ma olen vapustatud ja pettunud, et meie korduvatele armuandmispalvetele vastu ei tuldud. Eriti murettekitav on see, et läbi ei viidud psühhiaatrilist ekspertiisi,” ütles Brown oma avalduses.

53-aastane Shaikh sai esimest korda teada, et ta kavatsetakse hukata, esmaspäeval oma sugulastelt, kes esitasid veel viimase armuandmispalve. Sugulaste sõnul oli Shaikh vaimselt ebastabiilne ja ta meelitati Hiinasse Poola tänavalt meeste poolt, kes lubasid täita tema unistuse lindistada poplaul maailmarahust.

Brown pöördus isiklikult Hiina peaministri Wen Jiabao poole. Hukkamise mõistis hukka ka Suurbritannia välisminister David Miliband, kes ütles, et kohtuprotessis esines mitmeid küsitavusi.

Hiina kritiseeris Browni reaktsiooni ja väitis, et narkootikumide salakaubavedamine on tõsine kuritegu.

Shaikh vahistati 2007. aastal. Ta oli just saabunud Tadžikistanist Hiinasse 4 kilogrammi heroiiniga. Hiina ametnikele väitis ta, et ei teadnud narkootikumist midagi ja kohver, milles uimasti oli, pole tema oma.

Süüdi mõisteti Shaikh 2008. aastal pärast pooletunnist kohtuistungit.