Rühmituse liikme Azati filmitud videost on näha, kuidas tema poegi, kellest vanim on kõigest kuueaastane, õpetatakse relvast tulistama. Sarnases klipis on jäädvustatud rühmituse liikme ja tema vaevu viiese poja vaheline jutuajamine. Samas mängib noorem poeg, kes pole veel kõndimagi õppinud, oma isa tulirelvadega. „Kas tahad sõjas sõdida?“ küsib isa pojalt. „Keda sa selle relvaga tappa tahad?“ jätkab ta. „Ketsereid,“ vastab poeg.

Teises samuti rühmituse liikme filmitud klipis näidatakse, kuidas lapsi sõjaväebaasis treenitakse. „Me lähme sõtta eesliinile ja nemad jäävad koju. Me ei saa neid jätta koju, kui nad ei oska relvast tulistada, me peame neid õpetama,“ räägib Azat Rozalahong.

Separatistid, usuäärmuslased ja terroristid põgenevad Hiina Xinjiangi Uiguuri autonoomsest regioonist naaberriikidesse. Koostöös rahvusvaheliste terroriorganisatsioonidega on nad võltsinud usudoktriini ja fabritseerinud religiooni alusel diskrimineerimise juhtumeid, samuti valetanud oma järgijatele ja džihaadi ehk püha sõda tagant kihutanud.

Väljaspool Hiinast asuvates terroristide baasides on nad treeninud terroriste ning planeerinud ja täide viinud kuritegusid Hiina riigi sees. Mitmed allikad kinnitavad, et laste terrorismitreening on Ida-Turkestani Islamiliikumise tegevuse ametlik osa.

2000. aastal filmitud videos rääkis tollane Ida-Turkestani Islamiliikumise juhtiv liige Mutellip Qasim, kes hiljem kätte saadi, liikumise juhi Hasan Mexsumi kohtumisest Osama Bin Ladeniga, „Ta (Hasan Mexsum) rääkis, et me peame õpetama lastele pommide valmistamist. Siis ta viis nad Bin Ladeni laagrisse. Bin Laden oli seal. Ma ei läinud teda tervitama, aga ta oli sealsamas viie-kuue meetri kaugusel,“ rääkis Qasim politseile.

Lastele tehakse süstemaatiliselt ajupesu. Organisatsiooni reeglid näevad ette, et seitsmeaastaseks saades saadetakse poisid nii-nimetatud kooli, kus nad saavad salajase koolituse. Ida-Turkestani Islamiliikumise liige Ablimit Nurdun saatis oma poja kaheks nädalaks sellisesse kooli ja oli poisi naastes šokeeritud.

„Kui ta tagasi tuli, oli tal pidev kõhulahtisus. Tema püksid oli rikutud, tema juuksed räpased ja ta oli väga kõhn,“ rääkis Nurduni abikaasa Arzigul Qadir. Liikumise enda video paljastab, mida koolis õpetatakse. „Kui aeg on küps, pange kogu oma jõupingutused selle taha, et ketserid meie maalt, Ida-Turkestanist välja ajada,“ õpetas ennast sõjaväeinstruktoriks nimetav, kuid oma identiteeti varjav mees lastele. Viieminutises videos korratakse ühte sõna enam kui mingit muud – see on „ohverdamine“.

„Nendele lastele ei õpetata midagi eetika kohta ja nad kasvavadki sellises keskkonnas. Sellises kohutavas keskkonnas kasvades saavadki neist arutud robotid, kes teevad kõike, mida neil kästakse teha, ilma et mõtleksid tagajärgedele,“ rääkis Nurdun.