Internetis avaldatud fotod ning Jaapani meedia tsiteeritud Hiina sõjaväeallikad viitavad sellele, et hävitaja J-20 testmudel on valmis ning eelmisel nädalal korraldati Edela-Hiinas esimesed ruleerimiskatsetused, teatab AFP.

Ekspertide sõnul hakkab J-20 võistlema USA õhujõudude hävitaja F-22-ga, mis on maailma ainuke teenistuses olev järgmise põlvkonna stealth-hävitaja, kuid see ei juhtu veel niipea.

„J-20 hakkab pakkuma täit konkurentsi F-22-ga oma võimekuselt ja võibolla ka arvu poolest umbes selle aastakümne lõpus,” ütles Hiina sõjaväe ekspert Rick Fisher.

Hiina kavatseb alustada J-20 katselendudega juba sel kuul ning need kavatsetakse kasutusele võtta juba 2017. aastal, teatas Jaapani ajaleht Asahi Shimbun Hiina sõjaväeallikatele viidates.

Lennuk varustatakse suurte rakettidega ning see on võimeline lendama õhus tankimisega Vaikse ookeani lääneosas asuva USA Guami sõjaväebaasini, kuigi võtab 10-15 aastat, et välja töötada tehnoloogia, mis oleks võrdväärne USA F-22 omaga.

Lisaks USA-le ja Hiinale tegeleb ainult käputäis riike uue põlvkonna stealth-hävitaja väljatöötamisega.

2010. aasta jaanuaris näitas Venemaa oma uut Suhhoi välja töötatud hävitajat, mis peaks USA omadele konkurentsi pakkuma. Fisheri sõnul on oma programm olemas ka Jaapanil ning India teeb koostööd Venemaaga.