Kümme nädalat kestnud vägivaldsed kokkupõrked politsei ja demokraatiameelsete meeleavaldajate vahel, keda on vihastanud vabaduse pidev kahanemine, on üks suuremaid väljakutseid Hiina presidendi Xi Jinpingi jaoks pärast tema võimuletulekut 2012. aastal, vahendab Reuters.

Kohaliku aja järgi eile õhtul toimusid Hongkongi lennujaamas meeleavaldajate ja märulipolitsei kokkupõrked. Meeleavaldajad võtsid ühel hetkel kinni mehe, kes Hiina meedia väitel oli riikliku ajalehe Global Times reporter.

Hiina kommunistliku partei häälekandja People’s Daily välismaale suunatud väljaande esikülje kommentaaris öeldi täna, et Hongkong on jõudnud kriitilise teelahkmeni.

„Seaduse mõõga kasutamine vägivalla peatamiseks ja korra taastamiseks on Hongkongi jaoks ülekaalukalt tähtsaim ja pakilisim ülesanne!” kirjutati People’s Dailys.

Ajalehes China Daily avaldatud Shenzheni ülikooli teadlase kommentaaris öeldakse, et Hiina keskvalitsus peaks tegelema Hongkongi asjadega otsustavamalt.

Pekingis asuv Hongkongi ja Macau Asjade Büroo teatas täna, et äärmiselt vägivaldseid kuritegusid tuleb karmilt karistada vastavalt seadusele.

Büroo teatas, et mõistab karmilt hukka „terrorismile lähedased kriminaalsed teod” Hongkongis, sealhulgas „vägivaldse rünnaku” Mandri-Hiina ajakirjaniku ja ühe turisti vastu lennujaamas.