Hiina keskosa 60 miljoni elanikuga Hebei provintsis kehtivad reisipiirangud nüüd kümnes linnas, vahendab BBC News.

Eile suri koroonaviiruse patsient lähedal asuvas Hebei provintsis, mis oli esimene surmajuhtum väljaspool Hubeid, ning teine surmajuhtum leidis kinnitust Kirde-Hiina Venemaaga piirnevas Heilongjiangi provintsis enam kui 2000 kilomeetri kaugusel Wuhanist.

Peking ja Hongkong on mõned suuremad pidustused ära jätnud, et vältida masside kogunemist.

Wuhanis ja teistes Hubei provintsi linnades on meetmed karmimad. Seisab kogu ühistransport.

Hiina Riikliku Tervishoiukomisjoni teatel on 177 inimest tõsises seisundis ja 34 on terveks ravitud ja koju lastud. Kahtlustatavaid juhtumeid on 1072.

Pea kõik surmajuhtumid on registreeritud Hubei provintsis, mille pealinnas Wuhanis viirus esimest korda välja ilmus.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ei ole klassifitseerinud viirust „rahvusvaheliseks hädaolukorraks”, osaliselt seetõttu, et väljaspool Hiinat on haigusjuhtumite arv väike – 13. WHO peadirektori dr Tedros Adhanom Ghebrejesusi sõnul võidakse aga seda teha edaspidi.

Hiina uus aasta toob endaga kaasa ühe suurema iga-aastase inimeste liikumise maailmas. Miljonid naasevad selle tähistamiseks oma kodukohtadesse.

Võimud on tühistanud kõik suuremad üritused Pekingis. Hongkong jätab ära rahvusvahelise karnevali ja iga-aastase jalgpalliturniiri.

Hubei provintsis on sisuliselt karantiinis ligi 20 miljonit inimest. Wuhaniga ei ole ei lennu- ega rongiühendust. Teatatud on ka teesulgudest.

Toidupoodides on teadete kohaselt pikad järjekorrad ja tõuklemist, sest varud vähenevad.

Wuhanis on kõigis avalikes kohtades kohustuslikud näomaskid ja mõnede elanike sõnul on Wuhan muutunud kummituslinnaks.

Siiski on sajad tuhanded inimesed juba uue aasta tähistamiseks mujal Wuhanist lahkunud. Et haiguse peiteperiood on umbes viis päeva, võivad nad olla juba viiruse edasi andnud sellest ise teadmata.

Eile lisati teiste riikide hulka, kus nakatumine on kinnitust leidnud, Vietnam ja Singapur. Kinnitatud juhtumeid on ka Tais, USA-s, Taiwanis, Lõuna-Koreas ja Jaapanis.