„Me teeme Hiina kodanikena pühalikult ja avalikult järgmise ettepaneku, et ratifitseeritaks kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvaheline leping (ICCPR), et propageerida ja kehtestada jätkuvalt inimõiguste ja põhiseaduslikkuse põhimõtteid Hiinas,“ öeldakse kirja alguses, vahendab BBC News.

ICCPR on osa ÜRO rahvusvahelisest inimõigustealasest resolutsioonide ja lepingute paketist. Selles kutsutakse üles tagama üksikisikutele kodaniku- ja poliitilised õigused, sealhulgas usuvabadus, sõnavabadus ja kogunemisvabadus.

Peking kirjutas lepingule alla 1998. aastal, kuid Hiina parlament pole dokumenti ratifitseerinud.

Avalikule kirjale on alla kirjutanud mitmeid tuntud Hiina mõtlejaid, kelle hulgas on majandusteadlane Mao Yushi, õigusteadlane He Weifang ja politiiline aktivist Dai Qing.

Detsembris kirjutas suur osa samadest inimestest alla julge sõnastusega avalikule kirjale, milles nõuti poliitilisi reforme Hiina sees, sealhulgas sõltumatut õigussüsteemi ja olulisi demokraatlikke muudatusi.

„Kui Hiina ühiskonnas hädavajalikud süsteemi reformid kukuvad jätkuvalt läbi ja seiskuvad ilma arenguta, viivad ametlik korruptsioon ja rahulolematus ühiskonnas keemispunkti ja kriisini ning Hiina laseb taaskord käest võimaluse rahumeelseteks reformideks ja libiseb vägivaldse revolutsiooni pöörisesse ja kaosesse,“ hoiatatakse detsembris avaldatud avalikus kirjas.

Viimase kirja keel on palju leplikum. Selles tunnistatakse oluliste poliitiliste muutuste läbiviimise keerukust Hiinas ning rõhutatakse, et ICCPR-i ratifitseerimine oleks Hiina juhtkonnale „jõukohane“ eesmärk.

Uuriv ajakirjanik Wang Kexin ütles intervjuus BBC-le, et on kindel, et Hiina ratifitseerib saabuva parlamendiistungjärgu ajal ICCPR-i, mida ta peab väga pehmeks ja konservatiivseks eesmärgiks.

„Me ei julge unistada, et Hiina liigub pikalt edasi ühe hiiglasliku hüppega,“ ütles Wang. „Maa areneb samm-sammult ning ka meie jõupingutused on suunatud asjade muutmisele samm-sammult. See on piinlik olukord, milles me praegu oleme.“

Wang ei tahtnud avaldada, kes kirja algselt koostas ja sellele allkirjad kogus, viidates Hiina erilisele olukorrale.

Hiina meediat Hongkongi ülikoolis jälgiva China Media Projecti teatel oli kiri algselt kavas avaldada neljapäeval. Võimud said sellest väidetavalt aga varakult teada ja selle avaldamine otsustati kaks päeva varasemaks tuua. Paljudelt Hiina veebilehtedelt on igasugused teated kirja olemasolu kohta pärast avaldamist kaduma hakanud.