Hiina esindaja ütles, et Myanmari sõjaväelise režiimi vastu rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamisest „ei ole abi“. „Me saame aru, et olukord seal on veidi keeruline. Me loodame, et valitsus ja rahvas suudavad lahkarvamused ületada ning korra taastada.“

Sellest hoolimata kutsus ÜRO Myanmari võime mitte takistama ÜRO saadiku Ibrahim Gambari visiiti ning olema riigis korra loomisel „vaoshoitud“, kirjutab BBC.

USA katsed sanktsioone läbi suruda on takerdunud. Nii Hiina kui Venemaa on väitnud, et olukord Myanmaris on puhtalt riigi siseasi. Mõlemad riigid panid jaanuaris Myanmari valitsejaid kritiseerinud resolutsioonile veto.

ÜRO julgeolekunõukogu nüüdse erakorralise sessiooni kutsus kokku Suurbritannia peaminister Gordon Brown, kes hoiatas, et EL on valmis kehtestama Myanmari sõjaväelise režiimi vastu sanktsioonid.

Venemaa välisministeerium kommenteeris aga sündmusi, teatades, et peab Myanmari sündmusi riigi siseasjaks ning lähtub sellest, et „lähiajal olukord normaliseerub täielikult“.

„Me oleme endiselt arvamusel, et Myanamaris toimuvad protsessid ei kujuta endast rahule ega julgeolekule maailmas ega piirkonnas,“ rõhutatakse ministeeriumi avalduses.