Pommitajate teisipäevane lend rõhutas USA kinnitusi, et ta ei allu Hiina nõudmistele, mille kohaselt peavad Hiina värskelt välja kuulutatud õhutõrjetsoonist läbi lendavad lennumasinad end identifitseerima ja käituma Hiina juhiste järgi, vahendab Associated Press.

Hiina kaitseministeeriumi kolmapäeval tehtud avalduses öeldakse, et lennukid avastati ja neid jälgiti, kui nad lendasid läbi tsooni kahe tunni ja 22 minuti jooksul. Avalduses öeldakse, et kõiki läbi tsooni lendavaid lennumasinaid jälgitakse. Siiski ei maininud Hiina kaitseministeerium „erakorralisi kaitsemeetmeid“ sõnakuulmatute lennukite vastu, mida sisaldas laupäevane teade õhutõrjetsooni kehtestamise kohta.

„Hiina on võimeline kõnealust õhuruumi efektiivselt kontrollima,“ öeldakse avalduses.

USA nimetas pommitajate lendu õppemissiooniks ning teatas, et see ei olnud vastus Hiina viimasele sammule kinnitada oma suveräniteeti Jaapani kontrolli all olevate asustamata saarte üle. Kaks pommitajat B-52 tõusid õhku kodubaasist Guamil umbes keskpäeva paiku kohaliku aja järgi ning viibisid vaidlusaluseid saari hõlmavas tsoonis alla tunni, enne kui naasid baasi, teatasid USA ametnikud ning lisasid, et lennukid ei kohanud oma teel mingeid probleeme.

USA, millel on regioonis sadu sõjalennukeid, teatas, et tal pole mingisugust kavatsust alluda Hiina uutele nõudmistele. Ka Jaapan on nimetanud õhutõrjetsooni kehtetuks, kontrollimatuks ja ohtlikuks ning selle on hukka mõistnud ka teised USA liitlased piirkonnas, Taiwan ja Lõuna-Korea.

Austraalia kutsus välja Hiina suursaadiku, et väljendada muret ootamatu sammu üle.

Hiinlaste reaktsioon USA pommitajate lennule oli ettearvatult vihane. Mõned meenutasid Hiina hävitaja ja USA luurelennuki kokkupõrget 2001. aastal rahvusvahelises õhuruumis. Hiina piloot Wang Wei sai surma ning USA lennuk pidi tegema hädamaandumise Hiina Hainani saarele, kus meeskonda hoiti kümme päeva kinni ja kuulati korduvalt üle, enne kui vabastati.

„Ärgem korrakem Wang Wei alandust. Valmistuge hästi vasturünnakuks,“ kirjutas Hiina ametliku uudisteagentuuri Xinhua reporter Zheng Daojin Twitteri-laadses mikroblogis Weibo.