Hiina kõrgeima Hongkongi esinduse pressiesindaja Yang Guangi sõnul ei maksa protestijatel keskvalitsuse meelekindlust alahinnata, vahendab uudistekanal BBC.

Tema sõnul on "radikaalsed ja vägivaldsed meeleavaldused" paisanud Hongkongi "väga ohtliku olukorra piirile" ja seetõttu kannatab ka piirkonna majandus.

Yang hoiatas, et keskvalitsuse vaoshoitust ei tohiks näha nõrkusena, ja lisas, et katsed sundida Hongkongi juhti Carrie Lami tagasi astuma ei vii mitte kuhugi.

Ta avaldas lootust, et politsei saab protestijate oheldamisega hakkama ja sõjaväel pole tarvis sekkuda, kuigi kohalikel võimudel on siiski õigus nende abi avaliku korra tagamiseks taotleda.

Ka Lam ise hoiatas esmaspäeval oma esimeses avalduses kahe nädala jooksul, et Hongkong võib sattuda väga ohtlikusse olukorda. Ta süüdistas aktiviste väljasaatmisleppe kasutamises oma tegeliku eesmärgi saavutamiseks, milleks on "Hongkongi hävitamine".

Hongkongis toimuvad juba üheksandat nädalat järjest meeleavaldused, mida viimasel ajal iseloomustavad vastaseisud demonstrantide ja politsei vahel. Võimud on kasutanud rahvamasside laialiajamiseks kummikuule ja pisargaasi. Üleeile teatas politsei, et kavatseb hakata protestijate vastu kasutama sinist vedelikku, millega neid ülejäänud linnaelanikest eristada.

Aktsioonid said alguse vastuolulisest Hiina väljaandmisseadusest, mille Hongkongi võimud kavatsesid vastu võtta. Nüüdseks on demonstratsioonid aga omandanud tunduvalt laiema tähenduse ja protestijad nõuavad muuhulgas suuremat autonoomiat Hiinast ja demokraatlike õiguste lainendamist.