Liberaaldemokraat Egidijus Skarbalius ja sotsiaaldemokraat Kestutis Krisciunas olid tulnud Tiibeti lipukestega seimi eesruumi vahetult enne Hiina presidendi saabumist.

Seda märkas Hiina presidendi turvateenistus, mille liikmed nõudsid Leedu rahvasaadikute eemaletõmbumist, hoiatades, et vastasel korral jääb Hiina presidendi külaskäik Leedu parlamenti ära.

Rahvasaadikud sunnitigi lõpuks siiski esiplaanilt tagasi tõmbuma ning rohkearvulisest turvameestest ümbritsetud Hiina riigipea sisenes ikkagi seimihoonesse, et kohtuda seimi esimehe Arturas Paulauskasega.

Saadik Krisciunase sõnul tahtsid nad oma sammuga meelt avaldada mitte niivõrd Hiina poliitika vastu, kuivõrd Leedu politsei vägivalla vastu Tiibetit toetanud demonstrantide suhtes, millega kaasnes Leedu kodanike demokraatlike vabaduste rikkumise.

Vilniuse politsei vahistas pühapäeval lennujaamas ja presidendilossi lähedusest Tiibeti iseseisvuse poolehoidjad. Kinnipeetute seas on ka populaarne kirjanik Jurga Ivanauskaite.

BNS-i korrespondent nägi, kuidas neli mundris politseinikku astusid Ivanauskaite juurde, võtsid ta haardesse ja viisid politseibussi.

Ivanauskaite vahistati umbes pool tundi enne Hiina riigipea Jiang Zemini saabumist presidendilossi, kus ta õhtustas koos Leedu riigipea Valdas Adamkusega.

Pisut varem toimetati politseibussi veel neli inimest, kelle rinnas olid Hiinas keelustatud liikumise Falun Gong märgid. Kui Hiina riigipea tervitamistseremoonia presidendilossi ees läbi sai, lasi politsei Tiibeti iseseisvuse pooldajad vabaks.

Ivanauskaite veetis politseibussis umbes tunni ning ütles hiljem BNS-ile, et politseinikud ei selgitanud talle ei kinnivõtmisel ega vabastamisel midagi.

Vilniuse lennujaamas asus Hiina presidendi saabudes suurem rühma Tiibeti iseseisvuse pooldajaid. Ivanauskaite sõnul peeti 10 neist kinni ja toimetati politseijaoskondadesse, teised sunniti maha istuma, et neid poleks Jiang Zemini limusiinist ja tema saatjaskonna autodest näha.

Leedu ametivõimud peavad Tiibetit Hiina Rahvavabariigi osaks, kuid Tiibeti vabaduse poolehoidjad peavad seda piirkonda okupeerituks.

Hiina riigipea külaskäigu ajal olid Vilniuses kõikjal tugevdatud politseipatrullid, mitmetel tänavatel oli liiklus tükiks ajaks suletud, linna kohal tiirutasid Leedu õhujõudude helikopterid.

Leedu president Valdas Adamkus taunis politsei põhjendamatult karmi käitumist piketeerijate suhtes, kes kavatsesid Hiina presidendi Vilniuse-visiidi ajal Tiibetile toetust avaldada.

Presidendi pressisekretär Violeta Gaižauskaite ütles BNS-ile, et Adamkus vestles esmaspäeva hommikul julgestuspolitsei ja Vilniuse politsei juhtidega ning noomis neid “ebaadekvaatsete meetodite” kasutamise pärast.

Pressisekretäri sõnul nõudis president, et tulevikus välditaks selliseid kodanikuõigusi rikkuvaid intsidente. Adamkus oli toonitanud, et keegi pole andnud politseile volitusi “Leedus eriolukorda kehtestada”.