Xi on Hongkongis kolmepäevasel visiidil, mis kulmineerub laupäeval, kui Xi osaleb Hongkongi uue juhi Carrie Lami inauguratsioonitseremoonial, vahendab Associated Press.

Demokraatiameelsed aktivistid korraldasid enne visiiti meeleavaldusi ja neid on oodata lisa. Hongkongi võimud ei jäta midagi juhuse hooleks ja kogu linnas on julgeolekumeetmed karmid.

Kolm demokraatiameelset organisatsiooni teatasid, et kolmapäeva õhtul vahistati 26 nende liiget süüdistatuna avaliku korra rikkumises istumismeeleavalduse eest kompleksi lähedal, kus asuvad konverentsikeskus ja hotell, milles Xi viibib suurema osa visiidi ajast.

Vahistatud hulgas on üks 2014. aasta „vihmavarjuliikumise“ meeleavalduste üks juhte Joshua Wong ning teine tudengist meeleavalduste juht Nathan Law, kes valiti eelmisel aastal Hongkongi seadusandlikku kogusse.

Xi visiit märgib 20 aasta möödumist Hongkongi üleandmisest Suurbritannialt Hiinale 1997. aasta 30. juunil.

„Möödunud on üheksa aastat sellest, kui ma jala selles kohas maha panin. Ma olen elevil,“ ütles Xi lennuväljal. Xi sõnul on Hongkongi „emamaale naasmise“ aastapäev „suur asi, rõõmus sündmus riigile ja Hongkongile“.

Xi ütles, et üks tema visiidi eesmärke on Hongkongi tuleviku planeerimine.