Kohtumine toimub mitteametlikus õhkkonnas, et kahe maailma suurima majandusega riigi juhtidel võiks tekkida omavaheline usalduslik suhe terve hulga ülitähtsate küsimuste arutamiseks, vahendab BBC News.

Kohtumise peateemaks arvatakse kujunevat küberspionaaž ning räägitakse ka Põhja-Koreast, Aasia julgeolekust ja kaubandusest.

USA kongresmenid ja inimõiguslased on kutsunud Obamat üles nõudma 16 tuntud poliitvangi vabastamist. Nende hulgas on ka Nobeli rahupreemia laureaat Liu Xiaobo.

Kohtumine algab Mojave kõrbes asuvas Sunnylandsi maavalduses kohaliku aja järgi reede pärastlõunal, kui toimub riigijuhtide privaatne õhtusöök. Läbirääkimised jätkuvad laupäeval.

Kohtumine toimub mitu kuud varem kui oodati. Arvati, et Obama ja Xi kohtuvad esimest korda Venemaal toimuval majandustippkohtumisel septembris.

„Mulle on jäänud mulje, et mõlemad pooled tahavad teineteist uuesti üle vaadata ja teha kindlaks, kas nad suudavad saavutada suhte, mis põhineb väljavaadetel, mis ulatuvad hetkest kaugemale – teisisõnu, mis ulatuvad kaugemale vahetute probleemide lahendamisest,“ kommenteeris USA endine riigisekretär Henry Kissinger BBC-le.

Enne kohtumist rääkisid Valge Maja ametnikud ajakirjanikele, et kohtumisel tõstatatakse ka häkkimise teema.

Ajaleht Washington Post teatas eelmisel kuul salajast Pentagoni raportit tsiteerides, et Hiina häkkerid on pääsenud ligi andmetele paarikümne USA relvasüsteemi ehituse kohta. USA süüdistas mai alguses avaldatud raportis Pekingit ka otse USA valitsuse arvutite ründamises osana küberspionaažikampaaniast.

Hiina eitab igasugust riiklikult toetatud häkkimist. Selle nädala algul teatas Hiina internetijärelevalve juht, et neil on terved mäed andmeid, mis viitavad USA-st lähtunud küberrünnakutele.

Prioriteetsed on kindlasti ka kaubandusküsimused, nagu ka Põhja-Korea, kes korraldas veebruaris kolmanda tuumakatsetuse. Pyongyangi ainsat nimelist liitlast Pekingit peetakse ainsaks riigiks, kes on võimeline Põhja-Koreale mõjuvat survet avaldama.