Hu ütles samas, et Hiina on teinud inimõiguste alal läbi tohutu progressi, mida tunnustab kogu maailm, vahendab BBC News.

Obama ütles, et näeb Hiina rahumeelset tõusu USA jaoks hea asjana. „USA huvi on näha miljoneid inimesi vaesusest välja tooduna,” ütles Obama.

Hu auks korraldati Valges Majas staaridest kubisev riiklik õhtusöök, mida võõrustasid president Obama ja esileedi Michelle Obama. Menüüd iseloomustati ehedalt ameerikapärasena. Pakuti Maine’i homaari ja õunapirukat.

Hu tõstis toosti, milles ütles, et üliriikide suhetes on rohkem väljakutseid ja vastutust kui kunagi varem ajaloos.

Hu ütles pressikonverentsil, et Hiina tahab jätkata arutelu inimõiguste üle vastastikuse austuse põhjalt ja nii, et ei sekkutaks Hiina siseasjadesse.

„Hiina on arenev maa hiiglasliku elanikkonnaga ja arenev maa, mis on oma reformide otsustavas etapis,” ütles Hiina president ja kommunistliku partei esimees. „Hiina ees seisab palju väljakutseid sotsiaalses ja majanduslikus arengus. Hiinas on veel palju ära teha inimõiguste alal.”

Ühel hetkel ei vastanud Hu USA ajakirjaniku küsimusele inimõiguste kohta, väites hiljem, et süüdi olid tõlke- ja tehnilised probleemid.

Edasi kavatseb Hu sõita Chicagosse, kus on kavas alla kirjutada hulgaliselt kaubandus- ja investeerimislepinguid.