Hu ütles Pekingit külastavale Põhja-Korea parlamendi asepresidendile Yang Hyong Sop’ile, et “Me oleme iga sammu vastu, mis pingestab olukorda. Me loodame, et asjaosalised teevad rohkem saavutamaks rahu ja stabiilsust poolsaarel,” teatab Fox News.

Hu sõnul on Peking tõsiselt mures olukorra pärast ning ta tegi üleskutse Põhja-Koreale naasta kuuepoolsetele läbirääkimistele. Presidendi avalik kriitika Põhja-Korea suhtes annab tunnistust, et Peking on kaotamas kannatust oma ulaka liitlasega.

USA erisaadik Christopher Hill viibib nädala jooksul juba teist korda Pekingis, et veenda Hiinat olema Põhja-Korea suhtes karmim, USA ja Jaapan soovivad kehtestada Põhja-Korea vastu sanktsioone.

Hiina välisministeeriumi esindaja kritiseeris samal ajal Jaapani poolt ÜRO-le esitatud resolutsiooniprojekti, millega nõutakse rakettide arendamise, katsetamise, üles seadmise ja müümise lõpetamist. Hiina leiab, et tegu on “ülereageerimisega.”

Lõuna-Koreas toimusid valitsustasemel läbirääkimised Põhja-Korea esindajatega, Lõuna-Korea teatas oma naabrile, et raketikatsetused destabiliseerivad kogu regiooni.

Põhja-Korea naabrid ei suuda kuidagi leida üksmeelt, kuidas Pyongyangi sõjakusele reageerida. Jaapan ja USA nõuavad konkreetseid vastumeetmeid, näiteks sanktsioone. Hiina, Venemaa ja Lõuna-Korea pooldavad rahustamispoliitikat.