Politsei hakkas tuntud dissidentide elupaiku valvama möödunud nädalal, et nad ei saaks ajakirjanikega kohtuda ega demokraatia pooldajate meeleavalduse mahasurumise käigus tapetuid avalikult austada.

Endine ülikooli õppejõud Liu Xiaobo, kes toetas 1989. aastal meeleavaldust ja aitas pidada läbirääkimisi mõnede tudengite väljakult pääsemiseks, ei saa nüüd oma Pekingi põhjaosa kodust lahkuda.

“Ma ei saa kuskile minna. Viis või kuus noormeest valvavad mind kogu aeg,” jõudis ta öelda, enne kui telefoniühendus katkes.

USA on manitsenud Hiinat loobuma teisitimõtlejate vaikuma sundimisest.

“Me vastustame igasuguseid katseid sõnavabadust piirata ja ärgitame Hiinat mitte takistama oma kodanikke arutamast avalikkusele huvi pakkuvaid tähtsaid ja tundlikke küsimusi,” ütles välisministeeriumi pressiesindaja Richard Boucher.

Hiina rahvaarmee ründas 1989. aastal ööl vastu 4. juunit tankidega Pekingi kesklinnas asuvat Tiananmeni väljakut, tappes sadu, võibolla koguni tuhandeid demokraatiat nõudvaid meeleavaldajaid ja juhuslikke kõrvaltvaatajaid.

Aidsivastase võitluse ka keskkonnaaktivist Hu Jia (30) on olnud pea nädal aega koduarestis ega ole suutnud valve alt välja pääseda.

“Neid on kuus ühe vastu,” sõnas ta mobiiltelefoni kaudu. Tema kodutelefoni ühendus katkeb alatasa, kuid tal on võimalik internetti kasutada.

Aprillis võttis politsei ta kolm korda kinni katselt hukkunud tudengite auks Tiananmenile lilli asetada.

Politsei on öelnud, et Hu lastakse vabaks 29. mail, kui ta on nõus koos oma 68-aastase ema ja kahe korravalvuriga Pekingist välja “puhkusele” sõitma. Koju võib ta naasta alles 10. juunil.