President Xi Jinping tegi laiaulatusliku reformikava teatavaks eelmisel kuul. Selle eesmärgiks on maailma suurimate relvajõudude juhtimisstruktuuri moderniseerimine, mille käigus vähendatakse isikkoosseisu arvu 300 000 võrra, vahendab Reuters.

Hiina armee ajaleht on avaldanud seeria kommentaare, milles hoiatatakse reformidele vastu olemise eest.

Armee poliitiline osakond, mis tegeleb lojaalsuse tagamisega kommunistlikule parteile, hoiatas rahvavabastusarmee ajalehe esiküljel, et reformi edu või läbikukkumine sõltub kõrgematest ohvitseridest, „kes juhivad rinnet ja annavad head eeskuju“.

„Keelatud on rääkida mõttetusi, anda vastutustundetuid kommentaare, omada oma seisukohti, käituda nagu ise heaks arvatakse või teeselda kuuletumist,“ öeldakse artiklis, mis avaldati ka kommunistliku partei ametlikus ajalehes People’s Daily.

Erilist tähelepanu kästi pöörata sellele, mida tavalised sõdurid mõtlevad, ning tundlike teemade efektiivsele lahendamisele.

„Peab organiseerima ja juhtima hästi avalikku arvamust, eriti internetis, ning pidama aktiivset võitlust hea õhkkonna loomiseks reformide propageerimiseks,“ öeldakse artiklis.

Lubati, et neid, kes toetavad resoluutselt reforme, edutatakse.

Kommentaaris korrati partei absoluutset juhtrolli armee üle ja tuletati ohvitseridele meelde, et nad oleksid vastu „liberalismile“. Seda sõna kasutatakse tavaliselt nende kohta, kes tahavad partei kontrolli vaidlustada.

Xi reformid sisaldavad endas ühise operatiivse juhtimisstruktuuri loomist 2020. aastaks, olemasolevate sõjaväeregioonide ümberkorraldamist ja isikkooseisu vähendamist.