Hiina nimetas 26. juunil toimunud rahutusi vägivaldseks terroriaktiks, mida inimõiguslaste sõnul kasutatakse tihti võimudepoolse jõu kasutamise õigustamiseks islamiusku uiguuri vähemuse vastu, vahendab AFP.

Xinjiangi Turpani prefektuuri keskastme rahvakohus mõistis Ahmatniyaz Sidiqi, Urayim Eli ja Abdulla Esrapili muu hulgas mõrvade ja terroristliku organisatsiooni tegevusest osavõtu eest surma, teatas agentuur Xinhua neljapäeval. Sidiqi süüdistati ka grupi juhtimises ja süütamises.

Veel üks mees, Akram Usman, mõisteti 25 aastaks vangi organisatsioonis osalemise, mõrva ja süütamise eest, teatas Xinhua.

„Nad kaitsesid ja levitasid religioosset ekstremismi, vaatasid välisriikide terroristlike organisatsioonide vägivallale õhutavaid videoid ja lugesid raamatuid religioossest ekstremismist, et kavandada edasist terroristlikku tegevust,“ teatas Xinhua.

Xinhua teatas varem, et nugadega vehkiv jõuk ründas juunis Lukqunis politseijaoskondi ja muid objekte, enne kui politseinikud tule avasid. Hukkus 35 inimest.

Neljapäeval teatas Xinhua, et juunikuises rünnakus hukkus 24 inimest, sealhulgas kaks politseinikku, ning sai viga veel 23 inimest.

Xinjiangi elanikkonnast 46 protsenti moodustavad uiguurid ja 39 protsenti han-hiinlased, kes aga domineerivad majanduselus ning on enamuses piirkonna pealinnas Ürümqis.

Uiguuri organisatsioonid süüdistavad Pekingit nende keele, kultuuri ja usundi mahasurumises, samas kui Hiina väidab, et loodusvaraderikka piirkonna arendamine on tõstnud elatustaset.

12. augustil mõisteti Xinjiangis surma veel kaks „terroristi“ aprillis aset leidnud intsidendi eest, kui puhkes tulevahetus ja hukkus 21 inimest.

Veidi üle nädala pärast seda lasti riikliku meedia teatel terrorismivastaste operatsiooni käigus maha 22 uiguuri. Hukkus ka üks Hiina politseinik.