Ingliskeelse ajalehe China Daily juhtkirjas soovitatakse USA presidendil George W. Bushil ja tema administratsioonil Põhja-Korea vastu suunatud karmi retoorikat mahendada.

“USA jäik poliitika KRDV (Korea Rahvademokraatliku Vabariigi) suhtes ainult süvendab pingeid poolte vahel,” seisab juhtkirjas.

“Ameerikas Ühendriigid peaks esmalt loobuma oma suurvõimu mentaliteedist ja sanktsioonipoliitikast ning seejärel kohtlema KRDV-d võrdväärse suveräänse riigina.”

Samas hoiatatakse, et sõjalised vahendid Pyongyangi vastu ei ole väljapääs.

“Sõjalist lahendust KRDV tuumakriisile ei aktsepteeriks Washingtoni liitlased Kirde-Aasias, ei Korea Vabariik ega Jaapan, rääkimata Hiinast ja Venemaast,” lisatakse ajalehes.

“Sõjaline sekkumine ei ole tark mõte, sellest saab Washington isegi aru. Rahumeelne lahendus dialoogi kaudu ja Korea poolsaare denukleariseerimine, nagu soovitavad Hiina ja teised asjaosalised riigid, on kõigi poolte huvides.”

“Mõlema poole terve mõistus aitaks kriisi lahendada ja saavutada poolsaare denukleariseerimise sihti,” osutab China Daily juhtkiri.

Pekingiga kõrgetasemelisi kõnelusi pidanud Lõuna-Korea asevälisminister Lee Tae-shik sõitis reedel kodumaale teatega, et Hiina on tõotanud abi Põhja-Korea tuumakriisi lahendamisel. Kõneluste üksikasju ei ole kumbki pool avalikustanud.

Diplomaatide sõnul võiks Hiina etendada kriisi lahendamisel olulist rolli, sest on Põhja-Korea ammune liitlane ja suurim toetaja.