Laeva An Yue Jiang dokumendid näitavad, et relvad on saadetud Pekingist Zimbabwe kaitseministeeriumile Hararesse. Last koosneb miinipildujatest, rakettidest ja laskemoonast, kirjutab The Guardian.

LAV-i rahvuslik tavarelvastuse kontrolli komitee andis esmaspäeval loa kauba transiidiks Durbanist Hararesse. LAV-i valitsuse infoteenistuse ülem Themba Maseko ütles, et riigil puudub võimalus ühepoolselt tegutseda ning sekkuda kahe riigi vahelisse kaubandustehingusse.

Durbani sadamatöölised keeldusid eile õhtul laeva lossimisest. Ametiühingute esindaja ütles, et nad ei ole nõus valitsuse seisukohaga mitte sekkuda.

Vaatamata rahvusvahelisele kriitikale on Hiina valitsus olnud Zimbabwe presidendi Robert Mugabe autoritaarse režiimi pikaajaline toetaja, varustades seda hävituslennukite, sõjaväesõidukite ja tulirelvadega.

Hiina või Hiina ettevõtted on väidetavalt müünud Zimbabwele raadiosegamisseadmeid, et takistada sõltumatutel raadiojaamadel riiklikule meediale vastanduva informatsiooni levitamist.

Hiina on ka kasutanud oma vetoõigust ÜRO-s, et takistada seal Zimbabwe küsimuse ülestõstmist, väites, et Zimbabwes toimuv on riigi siseasi.

Zimbabwe opositsiooniliikumise esindaja sõnul on riigis kohatud Hiina sõdureid.