Hiina meedia teatas juba veebruari lõpul, et Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili tõenäoline mantlipärija, tema noorim poeg Kim Jong-un teeb märtsikuus ametliku visiidi Hiinasse, vahendab BNS.

Hiina on kommunistliku riigi ainus suur liitlane ja majanduslik abistaja. Samuti juhib Hiina kaua seisnud kuuepoolseid tuumadesarmeerimiskõnelusi, kus osalevad lisaks Pyongyangile veel ka Lõuna- Korea, USA, Jaapan ja Venemaa.

Hiina kõrged valitsusametnikud on avaldanud toetust Põhja- Korea liidri Kim Jong-il plaanile anda võim üle oma noorimale pojale. Hiina avaliku julgeoleku minister Meng Jianzhu õnnitles vaabruaris Kim Jong-uni mõjuvõimsa kaitsekomisjoni aseesimeheks saamise puhul ja "kiitis Korea revolutsiooni jätkamise küsimuse edukat lahendamist", edastas KCNA.

Arvatavasti 1983. või 1984. aastal sündinud noorem Kim nimetati sügisel neljatärnikindraliks ja talle anti mõjukaid ametikohti parteis.

Kimi dünastia on Põhja- Koread juhtinud enam kui 60 aastat. 2008. aastal insuldi üle elanud Kim Jong-il valmistub ilmselt uueks võimuvahetuseks, sest tema tervislik seisund on väidetavalt halvenemas.

Hiina on Põhja- Korea peamine liitlane ning on hoidunud Pyongyangi selle tuumarelvaprogrammi ja agressiivse käitumise pärast kritiseerimast. Hiina tarbib Põhja- Koreale 80 protsenti toidust ja kütusest ning on viimastel aastatel sellesse rahvusvaheliselt isoleeritud riiki hoogsalt investeerinud.

USA Vaikse ookeani väejuhatuse ülem on väljendanud kartust, et võimu edasiandmine Põhja- Koreas võib endaga juba lähikuudel kaasa tuua uue provokatiivse rünnaku.