"Elavate Buddhade reinkarnatsioon on Tiibeti budismile iseloomulik pärilusvorm ning Hiina usuvabaduse poliitika mõistagi austab ja kaitseb seda," ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Hong Lei BNS-i vahendusel.

"Kunagi pole eelmine dalai-laama määranud kindlaks järgmist. Samal ajal on Hiina valitsus juba kinnitanud usuasjade ning elavate Buddhade reinkarnatsiooni haldamise korra Tiibeti budismis. Iga elava Buddha, ka dalai-laama taassünd peab toimuma vastavuses usureeglite, ajalooliste standardite ning riigi seadustega," lisas Hong.

Traditsiooniliselt võib buda munkadel kuluda dalai-laama taaskehastuseks oleva lapse äratundmiseks aastaid. Tavaliselt piirduvad otsingud Tiibetiga, mida valitsev Peking peab praegust dalai-laamat ohtlikuks separatistiks.

Tenzin Gyatso ehk 14. dalai-laama soovib traditsiooni muuta ja valida oma järglase välja juba eluajal või Tiibeti pagulaste hulgast.

Dalai-laama ütles reedel, et tal pole reinkarnatsiooni valimisega mingit kiiret, kuid rõhutas, et viimase sõna ütleb ses küsimuses tema, mitte Hiina.

"Mul on õigus oma ümbersünni üle otsustada," ütles 76-aastane dalai-laama. "Ma olen täiesti terve, valimisprotsessiga seotud protseduure seletatakse siis, kui ma olen 80 või 90. Kiiret ei ole."

Kardetakse, et Hiina määrab dalai-laamale oma mantlipärija ja nii võib tekkida olukord, kus dalai-laamasid on kaks - ühte tunnistab Peking ja teise on valinud pagulased või praegune dalai-laama.