Põhja-Korea ainus suurriigist liitlane Hiina on toetanud sunnimeetmete kehtestamist Pyongyangile, kuid on sattunud USA ja teiste riikide kriitika alla nende aeglase jõustamist pärast, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Hiina kaldub suhetes Põhja-Koreaga pidama esmatähtsaks regionaalset stabiilsust ning on korduvalt kutsunud muutma Korea poolsaart tuumavabaks. Samas tõrgub Peking Põhja-Koread liigselt survestamast, kartes režiimi kokkuvarisemise ettearvamatuid tagajärgi.

Alates Põhja-Korea kolmandast maa-alusest raketikatsetusest tänavu veebruaris on Hiina positsioon muutunud karmimaks. Hiina president Xi Jinping hoiatas aprillis, et "kaose külvajate" suhtes ei saa näidata üles sallivust.

2006. aastal kehtestas ÜRO julgeolekunõukogu Põhja-Koreale relvaembargo ning keelu Pyongyangile tuumarelvade ja ballistiliste rakettide valmistamiseks vajalikke materjale müüa.

Mullu detsembris korraldas Põhja-Korea Sohaes raketi Unha-3 eduka stardi, lääs mõistis selle hukka kui ÜRO resolutsioone rikkuva ballistilise raketi katsetuse. Pärast raketistarti karmistas ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Korea vastaseid sanktsioone.

Uus ekspordikeeld, mis puudutab muu hulgas teatud raketisüsteeme, mürgigaaside seire- ja katsetussüsteeme ning tuumalõhkeseadeldiste komponente, avaldati esmaspäeval Hiina kaubandusministeeriumi võrgulehel. Keeld jõustus avaldamise hetkel.

"Me keelustame eelpool mainitud kaheotstarbeliste kaupade ja tehnoloogiate väljaveo Põhja-Korease vastavalt Hiina väliskaubandusseadusele ning ÜRO julgeolekunõukogu vastavasisuliste resolutsioonide jõustamiseks," märkis ministeerium.

Kaheotstarbelised kaubad ja tehnoloogiad viitavad tuuma-, keemia-, bio- ja teistele toodetele ja tehnoloogiatele, mida on võimalik kasutada nii tsiviil- kui ka sõjalisel otstarbel.