AFP andmeil on see kolmas taoline ettevõtmine, mille Hiina juhtkond usujuhiga kohtumise pärast ära on jätnud.

Seejuures ei seo Hiina ametlikud allikad kohtumise ärajätmist budistliku usujuhiga toimunud kohtumisega. Septembri lõpus Münchenis toimuma pidanud kohtumise ärajäämist selgitati „tehniliste põhjustega”, kuid detsembrikuiste läbirääkimiste ärajätmist ei põhjendatagi, kirjutab Lenta.ru.

Pekingi reaktsioon Merkeli ja dalai-laama 23. septembril toimunud kohtumisele oli resoluutne. Hiina välisministeeriumi esindaja teatas, et kohtumine „solvas Hiina rahva tundeid ning rikkus Hiina-Saksa suhted”.

Möödunud nädalal sai teatavaks, et Washingtonis toimuval tseremoonial, kus dalai-laamale antakse Kongressi kuldmedal, osaleb ka president George Bush. Ka sellele teatele reageerisid Hiina võimud järsult ja negatiivselt. Nad avaldasid protesti, et usujuhile antakse „niinimetatud medal” ning et „dalai-laamat kasutatakse Hiina siseasjadesse sekkumiseks”.

14. dalai-laama emigreerus Hiina poolt okupeeritud Tiibetist 1959. aastal Indiasse. Kogu maailmas peetakse teda budistide vaimseks juhiks, kuid Hiina tema autoriteeti ei tunnusta, süüdistades usujuhti Tiibeti iseseisvuse propagandas.