Hiina teadus- ja tehnoloogiaministeeriumi ametnik Zhang Xinmin ütles, et Fujifilmi tütarettevõtte välja töötatud ravim nimega favipiraviir on Wuhanis ja Shenzhenis läbi viidud kliinilistes uuringutes, millest võttis osa 340 patsienti, andnud julgustavaid tulemusi, vahendab The Guardian.

"Sellel on kõrge ohutusaste ja see on selgelt efektiivne ravim," ütles Zhang teisipäeval ajakirjanikele.

Haigestunud patsiendid, kellele Shenzhenis ravimit anti, osutusid neli päeva pärast esialgse positiivse proovi andmist negatiivseteks. Võrdluseks toodi välja patsiendid, kellele ravimit ei antud, ja neil kulus viirusest võitu saamiseks keskmiselt 11 päeva, teatas Jaapani avalik-õiguslik ringhäälingukanal NHK.

Veel enam: röntgenülevaade näitas, et kopsude seisukord paranes umbes 91%-l patsientidest, kellele ravimit manustati, samas kui ravimit mittesaanute puhul paranes seisund 62% nakatunutest.

2014. aastal favipiraviiri, mida tuntakse ka nime all Avigan , välja töötama hakanud Fujifilm Toyama Chemical on keeldunud seni hiinlaste väiteid kommenteerimast.

Jaapani arstid kasutavad sama ravimit kergete või mõõdukate sümptomitega koroonaviiruse patsientide kliinilistes uuringutes, lootes, et see suudab peatada viiruse paljunemise.

Kuid Jaapani tervishoiuministeeriumi allikas ütles, et ravim ei olnud raskete sümptomitega inimestel nii tõhus. "Oleme andnud Aviganit 70-80 inimesele, kuid tundub, et see ei tööta nii hästi, kui viirus on juba paljunenud," ütles allikas Mainichi Shimbunile.

Just need samad probleemid tuvastati koroonaviirust põdevate patsientidega läbiviidud uuringutes, milles kasutati HIV retroviirusevastaste ravimite lopinaviiri ja ritonaviiri kombinatsiooni, lisas allikas.

Jaapani valitsus väljastas 2016. aastal erakorralise abina favipiraviiri Ebola viiruse puhangu vastu võitlemiseks Guineas. Favipiraviir vajab Covid-19 patsientide peal täielikuks kasutamiseks valitsuse heakskiitu, kuna see oli algselt ette nähtud puhtalt gripi raviks.

Tervishoiuametnik ütles Mainichile, et ravim võidakse heaks kiita juba mais. "Kuid kui kliiniliste uuringute tulemused viibivad, võib ka heakskiitmine viibida."