McCaini ja dalai-laama kohtumine kestis reedel Colorados 45 minutit. McCain kutsus Hiinat üles vabastama tiibetlastest vangid ja välja selgitama inimeste saatuse, kes kadusid Tiibetis ja seda ümbritsevatel aladel märtsis toimunud ülestõusu aegu, vahendab Associated Press.

Esmaspäeval Hiina välisministeeriumi kodulehele üles pandud avalduses ütles ministeeriumi esindaja Liu Jianchao, et Tiibet on Hiina siseasi ja Hiina vastandub igaühele, kes kasutavad dalai-laamat riigi siseasjadesse sekkumiseks.

„Me kutsume asjassepuutuvaid ameeriklasi järgima rahvusvaheliste suhete põhistandardeid ja aru saama, et dalai-laama üritab Hiinat lõhestada ja religiooni sildi all õõnestada Tiibeti ühiskondlikku korda ja rahvuslikku ühtsust,” ütles Liu.

McCain ütles kohtumisel dalai-laamaga, et 8. augustil algavad olümpiamängud on Hiina jaoks hea võimalus näidata, et ta austab inimõigusi.

Dalai-laama tänas McCaini toetuse eest, kuid rõhutas, et ei toeta kohtumisega McCaini valimiskampaaniat. Dalai-laama viibis Colorados Tiibeti-alasel sümpoosionil.