Hiina välisministri Wang Yi sõnul tundub kasvavate pingete ajel, et iga hetk võib puhkeda sõda, vahendab uudisteagentuur AFP.

Tema sõnul ei saa potentsiaalsel sõjal olema ühtki võitjat. „Kui puhkeks sõda, siis oleks tulemuseks olukord, kus kaotavad kõik,“ tõdes Yi. Konflikti algatajal, olgu selleks kumb pool tahes, „tuleb võtta ajalooline vastutus ja maksta vastavat hinda“, märkis ta.

Hiina esidiplomaat rõhutas, et dialoog on jätkuvalt ainus võimalik lahendus.

Põhja-Korea kavatseb USA luureandmetel juba sel laupäeval, kohalikul tähtpäeval, korraldada uue tuumakatsetuse rahvusvahelise kogukonna hukkamõistust ja survest hoolimata.

USA president Donald Trump lubas sel nädalal, et USA on valmis tuumavõimekusega Põhja-Korea probleemi lahendama. Telekanali NBC teatel on kaalumisel ka ennetev rünnak Pyongyangi vastu.

Põhja-Korea asevälisminister Han Sond-ryol ütles täna omakorda, et Pyongyang on valmis kasutama oma võimsaimat tuumaarsenali, kui USA kavatseb hakata seda mõtlematult sõjaliselt provotseerima.

Aseminister väljendas usutluses uudisteagentuurile AP rahulolematust mitte ainult USA-Lõuna-Korea sõjamängude ja ameeriklaste otsusega saata Korea poolsaare vetesse lennukikandja USS Carl Vinson, vaid ka president Trumpi säutsudega Põhja-Korea suunal, mis on riigi meelest probleemselt agressiivse tooniga.