Kasutades kõrgekvaliteedilisi seismilisi andmeid, et teha kindlaks mitmete katsetusele järgnenud maavärinate asukohad, leidsid uurijad, et üks sündmus 8,5 minutit pärast tuumakatsetust oli plahvatuse tekitatud tühimiku kokkuvarisemine, vahendab CNN.

Tuumakatsetus, mis oli Põhja-Korea kuues, oli ka riigi seni võimsaim.

Andmed on pärit Hiina teaduse- ja tehnoloogiaülikooli uurimismeeskonnalt, kelle töö võttis avaldamiseks vastu akadeemiline ajakiri Geophysical Research Letters.

Uuringu juhtiv autor Wen Lianxing hoiatas, et kui Põhja-Korea peaks kasutama sama piirkonda uueks tuumakatsetuseks, võib see põhjustada „keskkonnakatastroofi”.

„Põhja-Korea varasemad katsetused on muutnud tektoonilist pinget piirkonnas sellisel määral, et varem inaktiivsed tektoonilised murrangud piirkonnas on jõudnud kriitilise järeleandmise seisundisse. Igasugune edasine häirimine tulevase katsetusega võib tekitada maavärinaid, mis võivad olla kahjustavad iseenese jõust või purustada endised või praegused tuumakatsetuste kohad,” ütles Wen oma avalduses.

Rahvusvaheline kogukond ja eriti Peking on olnud pikka aega mures, et õnnetus või radiatsiooni leke Põhja-Korea tuumapolügoonil tooks kaasa tagajärjed ka üle piiri.

Punggye-ri polügoon asub Hiina piirist vähem kui 160 kilomeetri kaugusel ning Hiina piiriäärsed elanikud teatasid, et tundsid septembrikuise tuumakatsetuse tekitatud võimsat maavärinat.

Põhja-Korea valitseja Kim Jong-un ütles eelmisel nädalal, et annab käsu polügooni sulgemiseks, väites, et Põhja-Koreal ei ole enam vaja tuumarelvi katsetada.

Jaapani telekanal TV Asahi teatas eelmisel aastal, et tunneli varing veidi pärast viimast tuumakatsetust tappis Põhja-Korea polügoonil üle 200 inimese.

Väidetavalt kokkuvarisenud koht on vaid üks osa Punggye-ri kompleksist, kus arvatakse olevat rida tunneleid, millest osa ulatub teiste mägede alla.