Hiina keskosa Hubei provintsi kohtu määratud karistusega kulmineerus kohtuprotsess, mis oli üks suuremat kõlapinda omanuid ärimeestevastaseid protsesse pärast seda, kui eelmisel aastal ametisse asunud president Xi Jinping alustas kampaaniat kõikehõlmava korruptsiooni vastu, vahendab Reuters.

Surma mõisteti ka Liu noorem vend Liu Yong, tuntud ka Liu Weina. Hiina kesktelevisioon ja uudisteagentuur Xinhua teatasid, et vennad ja nende 36-liikmeline maffiastiilis rühmitus panid toime mõrva ja muid kuritegusid.

Xi korruptsioonivastane kampaania on võtnud sihikule Sichuani provintsi, kus baseerub Liu eraomanduses olev kaevandusfirma Hanlong. Sichuan oli ka Hiina tohutu sisejulgeolekuaparaadi pensionil ülema Zhou võimubaas. Zhou on aga enam kui 60 aasta suurima korruptsiooniskandaali keskmes, teatasid allikad Reutersile.

Allikate teatel oli Liu kunagi Zhou Yongkangi vanima poja Zhou Bini äripartner.

Riiklik meedia ei ole Liu kohtuasja otseselt Zhou Yongkangiga seostanud, kuid on öeldud, et Liu tõus langes kokku ajaga, kui Zhou oli Sichuani provintsi kommunistliku partei juht.

„Ma arvan, et Xi Jinping ja (partei korruptsioonivastase võitluse juht) Wang Qishan tahavad luua karmi pretsedendi, sest see on üks suuremaid korruptsiooniasju pärast Xi võimule tulekut,“ ütles Hongkongi Hiina ülikooli Hiina ajaloo ja poliitika uurija Willy Lam. „Nad tahavad luua pretsedendi, et panna inimesed kartma, mõnes mõttes et korrumpeerunud ametnikele oleks heidutav mõju.“