Hiina kaitseministeeriumi veebilehel tehtud avalduses öeldakse, et Jaapani märkused ei vasta faktidele. Mitte kummalgi Jaapani poolt nimetatud juhul ei kasutanud Hiina laevad kaitseministeeriumi väitel tulekontrolliradarit, vahendab BBC News.

Kahel riigil on terav territoriaalvaidlus Ida-Hiina meres asuvate asustamata saarte üle, mida jaapani keeles nimetatakse Senkakuks ja hiina keeles Diaoyuks. Saari, mis on praegu Jaapani kontrolli all, peab enesele kuuluvaks ka Taiwan.

Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera ütles selle nädala algupoolel, et Hiina mereväe fregatt lukustas 30. jaanuaril saarte lähedal oma relvade sihtimisradari Jaapani mereväe alusele. Onodera sõnul sihtis teine Hiina fregatt 19. jaanuaril sama tüüpi radariga Jaapani sõjaväe helikopterit.

Hiina kaitseministeerium vastas oma avalduses, et mõlema intsidendi puhul tegeles Hiina alus tavapärase vaatlusega ning tulekontrolliradarit ei kasutatud.

„Hiina loodab, et Jaapan võtab tarvitusele efektiivsed meetmed pingete üleskruvimise lõpetamiseks Ida-Hiina merel ja esineb vastutustundlike sõnavõttudega,“ öeldakse avalduses.

Jaapani välisminister lükkas omakorda Hiina eituse tagasi, väites, et Hiina poole seletus ei lange kokku faktidega ning on täiesti vastuvõetamatu.