Satelliidipiltidelt on näha suurt sadamat, mis võib vastu võtta terve rea ballistiliste tuumarakettidega varustatud allveelaevu ja lennukikandjaid, kirjutab The Telegraph.

Pildid näitavad suurt hulka sõjalaevu seismas pikkade kaide ääres ja maa-aluste tunnelite võrku Sanya mereväebaasis Lõuna-Hiina meres asuva Hainani saare lõunatipus.

Pentagonile teevad suurt muret hiiglaslikud sissepääsud tunnelitesse. Need on umbes 20 meetri kõrgused ja ehitatud baasi ümbrusse mäekülgede sisse. Kardetakse, et need viivad koobastesse, kuhu on võimalik luuresatelliitide eest peita kuni 20 tuumaallveelaeva.

Baasi asukoht Hainani saare lõunatipus võimaldab allveelaevadele hea ligipääsu väga sügavatesse vetesse. Mõne meremiili jooksul on võimalik jõuda 5000 meetri sügavusele, mis teeb allveelaevade avastamise veelgi raskemaks.

USA kaitsedepartemangu hinnangul on Hiinal aastaks 2010 kasutuses viis uut 094 tüüpi tuumaallveelaeva, millest igaüks on võimeline kandma 12 JL-2 tuumaraketti.

Sõjalised analüütikud usuvad, et Hiina relvajõudude põhjalik ülesehitamine kogub tempot, kuid on jäänud maailma eest varju seoses olümpiamängudega Pekingis.

Vana Nõukogude lennukikandja, mis osteti Pekingi poolt „lõbulaevaks”, võtsid üle laevakonstruktorid, kes loodavad sellest saadud teadmisi oma lennukikandjate ehitamisel ära kasutada.

Järgmise viie kuni kümne aasta jooksul oodatakse Hiina laevastikku lisanduvat kuus lennukikandjat.

Seni pole Hiina andnud mingeid avalikke seletusi oma ehitustegevuse kohta Sanyas.