Hiina linna Dandongi ümber Yalu jõe 13 kilomeetri pikkust lõiku mööda püstitatakse neli meetri kõrge tara, mille tipus on okastraat. See on Põhja-Korea põgenike seas populaarne koht Hiinasse pääsemiseks, vahendab Daily Telegraph.

„See on esimene kord, kui siia püstitatakse nii tugevad piiritõkked. Tundub, et see on seatud ebastabiilse olukorraga Põhja-Koreas,” ütles kohalik elanik ja lisas, et tööd, mis algasid eelmise aasta novembris, jätkuvad siiani.

Varem oli piir märgitud vaid kolmemeetrise taraga, millest kohaliku elaniku sõnul võis üle ronida igaüks, kes soovis.

Viimastel nädalatel on hirm Põhja-Korea stabiilsuse pärast suurenenud. Räägitakse üha kasvavast toidukriisist pärast viimase 60 aasta kõige karmimat talve ning suu- ja sõrataudi epideemiat, mis tabas härgi, kes on endiselt peamine veojõud Põhja-Korea põldude kündmisel.

Välisriikide abiagentuurid Pyongyangis tegid ühisavalduse, milles hoiatasid, et 6 miljonit põhjakorealast vajab kiiresti toiduabi, sest ikaldunud on nii kartuli-, nisu- kui ka odrasaak. Hoiatati, et niigi alatoidetud põhjakorealasi võib tabada täielik toidujagamissüsteemi krahh juba mais.

ÜRO toitlusprogramm hoiatas, et ohus olev elanikkond vajab kiiresti 475 000 tonni toiduaineid, sealhulgas teravilja ja sojaube, et suurendada proteiini osakaalu toidus, kuid hoiatas ka korruptsiooni eest Põhja-Korea toidujagamissüsteemis.