Võimude käitumist „kurjuseks” nimetav kiri on üles riputatud internetti, levides mööda välismaised servereid ja ilmudes kolumni kujul eri portaalides. Siseriiklikelt lehtedelt kustutasid võimud kirja kiiresti, teatab The Telegraph.

Kirjas tõstatatakse eelmise nädala teisipäeval Guangdongi provintsis Dongzhou linnas aset leidnud veretöö, mille käigus politsei lasi maha vähemalt 20 meeleavaldajat, kes protestisid oma maa konfiskeerimise vastu valitsuse poolt.

„Me väljendame kõige kategoorilisemat protesti ja hukkamõistu Guangdongi võimude suhtes, kes on vastutavad selle verevalamise eest,” öeldakse kirjas. „Samuti protesteerime me tugevalt Hiina võimude kurja suhtumise eest, kuna pole tehtud ühtegi avalikku selgitust, seletust või uurimist.”

Kirjale on muu hulgas alla kirjutanud Liu Xiaobo, kes veetis 1989. aastal Taevase Rahu väljaku demokraatiameeleavalduste eest seitse aastat vangis, ja Pekingi professor Ding Zilin, kelle poeg hukkus 1989. aasta meeleavalduste mahasurumise ajal. Mõlemad elavad pideva politsei valve all.

„Me loodame, et kirjaga liitub rohkem inimesi,” ütles Liu. „Me ei saa muuta valitsuse olemust üleöö, kuid me võime näidata oma vaprust ja ärkamist.”

Kirjas öeldakse, et Hiinas on sotsiaalne kriis, mis jätkub, kui rohujuure tasandilt tõusnud proteste ei lahendata asjakohaselt ning riik ei muutu avatumaks.