Dokumendi järgi on Hiina rahvavabastusarmees kokku 850 000 ohvitseri (mereväes 235 000 ja õhujõududes 398 000). Riigi kaitse-eelarve kasvas 2012. aastal 11,2 protsenti ning ületas 100 miljardi dollari piiri, vahendab BBC News.

Valges raamatus avaldatakse detailid Hiina relvajõudude struktuuri kohta. Riikliku uudisteagentuuri Xinhua teatel on see esimene kord, kui sellist informatsiooni on avaldatud.

Hiina territoriaalarmeel on 18 kombineeritud korpust seitsme piirkondliku väejuhatuse alluvuses, milleks on Peking, Nanjing, Chengdu, Guangzhou, Shenyang, Lanzhou ja Jinan.

Õhujõududes teenib 398 000 ohvitseri ning samas seitsmes sõjaväeringkonnas on ka õhujõudude staabid.

Mereväes on kolm laevastikku: Beihai, Donghai ja Nanhai, selgub dokumendist.

Dokumendis kirjeldatakse ka Hiina 2. suurtükiväe rolli. See hõlmab endas riigi tuuma- ja tavaraketivägesid. 2. suurtükivägi on võtmetähtsusega Hiina strateegilise heidutuse seisukohalt ning on esmaselt vastutav selle eest, et teised riigid ei söandaks Hiina vastu tuumarelva kasutada, ning vastutuumarünnakute korraldamise ja täpsete löökide eest tavarakettidega.

Dokumendis kritiseeritakse USA ühe suuremat kohalolekut Aasia-Vaikse ookeani regioonis.

„USA kohandab oma Aasia-Vaikse ookeani julgeolekustrateegiat,“ öeldakse dokumendis ja lisatakse tagapool, et mõni riik on tugevdanud oma Aasia-Vaikse ookeani sõjalisi liite ja muudab olukorra seal sageli pingelisemaks.

USA on viimastel aastatel suurendanud oma sõjalist kohalolekut Aasias, osana president Barack Obama pöördest Aasia suunas, öeldakse dokumendis.

Valges raamatus puudutatakse ka Hiina territoriaalse suveräänsuse ja mereliste õiguste küsimusi ning kritiseeritakse Jaapanit Diaoyu saarte ümber tüli tekitamise eest.