Kuueaastasele kohalikule tüdrukule Zengile anti Konfutsiuse rahupreemia üle suure hulga telekaamerate ees. Preemiaga kaasneb 15 000 dollarit, teatab CNN.

Preemia organiseerijate sõnul valiti Zeng preemiat vastu võtma selle tegeliku laureaadi, Taiwani endise asepresidendi Lien Chani eest, sest „lapsed sümboliseerivad rahu ja tulevikku”.

Preemiažürii liikmete sõnul ei saanud Lien, kes on väidetavalt andnud suure panuse Taiwani ja Mandri-Hiina vahelise lõhe ületamisse, üritusel osaleda „kõigile teada olevatel põhjustel”. Lien ise neid põhjusi nähtavasti ei tea.

„Me teame, kes on Konfutsius, aga ei tea midagi selle preemia kohta,” ütles Lieni büroo direktor Ting Yuan-chao Taipeis.

Tunniajaline auhinnatseremoonia ja pressikonverents paistsid olevat viimasel hetkel kokku klopsitud. Organiseerijad lubavad sellest teha iga-aastase sündmuse.

„Hiina on suur riik, mida on pikka aega mõjutanud Konfutsiuse rahukontseptsioon,” ütles auhinnakomitee esimees Tan Changliu. „Me tahame edendada maailmarahu idapoolsest vaatepunktist.”

Selleaastase Konfutsiuse rahupreemia kandidaadid olid Nelson Mandela, Jimmy Carter, Bill Gates ja Pekingile lojaalne Tiibeti budistide juht Panchen-laama.