12. juulil langetab Haagi vahekohus otsuse Filipiinide poolt piiritülis Hiina vastu esitatud kaebuse osas. Hiina ei tunnista vahekohtu pädevust, nii et otsusel on väärtus eelkõige diplomaatilise surveavaldusena. Lisaks on Hiinal samasugused vaidlused Brunei, Malaisia, Vietnami ja Taiwaniga.

Global Times hoiatas, et USA sekkumine Lõuna-Hiina mere vaidlusse muutis olukorra keerukamaks ja Filipiinide kaebusest tingitud oht Hiina suveräänsusele tõotab tüli veelgi eskaleerida.

„Washington on paigutanud Lõuna-Hiina merele kaks lennukikandjate lahingugruppi ja tahab musklinäitamisega sõnumit saata,“ öeldakse juhtkirjas. „Piirkonna suurima jõuna ootab USA Hiinalt kuulekust.“ Seetõttu peab Hiina kiirendama sõjalise võimekuse väljaarendamist, lisatakse lehes.

„Kuigi Hiina ei suuda USA-ga lähemas perspektiivis sõjaliselt sammu pidada, peaks Hiina võimekus olema selline, et USA maksaks Lõuna-Hiina merd puudutavasse vaidlusse sekkumise eest soovimatult kõrget hinda,“ ütleb juhtkiri. „Hiina loodab, et vaidlusi saab lahendada kõneluste teel, kuid riik peab olema valmis ka sõjaliseks vastasseisuks.“

Reuters märgib, et kuigi Global Times kuulub Hiina riigimeedia alla, ei saa seda pidada kompartei ega valitsuse ametliku poliitika väljendajaks. Sellist positsiooni omab Hiina valitsuse peamine inglisekeelne ajaleht China Daily, mis kirjutas esmaspäeval, et Hiina pakub Filipiinidele merepiiri puudutavas vaidluses kompromissi.

Ajaleht nentis, et Hiina on avatud majandust- ja teadusarengut puudutavateks läbirääkimisteks, kui Filipiinid otsustavad vahekohtu otsust ignoreerida.