Brown ütles teisipäeval, et maksete peatamine ja võlgade osaline või täielik kustutamine peaks olema osa abist nendele riikidele, mis kannatada said, teatab CNN.

Intervjuus BBC raadiole ütles Brown, et maksete külmutamine hoiab katastroofis kannatanud riikidele kokku 5,7 miljardit dollarit aastas.

USA rahandusminister John Snow on ideed samuti toetanud. Otsus langetatakse ilmselt jaanuari keskel toimuval Pariisi krediitorite klubi kohtumisel, G-8 kohtub veebruari algul.

Kokku on õnnetuses kannatada saanud riikidel üle 300 miljardi eest võlgu. Pariisi klubi, mis on rikkamate laenu andvate riikide mitteametlik kooslus, on arutanud võimalust külmutada tagasimaksed pooleks aastaks või aastaks.

Suurimad võlgnikud on India 104 miljardi dollari ja Indoneesia 132 miljardi dollariga.

Mõned majandusteadlased on aga kahelnud, kas laenude külmutamine ja kustutamine on parem kui otse abi anda. Saksa majandusteadlane Harmen Lehmnet Kieli Maailmamajanduse instituudist ütles, et kannatada saanud riigid on võimelised oma võlgu edasi maksma.

Maksete külmutamine võib tekitada hoopis küsimusi nende riikide maksevõime kohta, mis omakorda jahutab investorite huvi ja teeb nii hoopis majandusele kahju.