Soome Tervise ja Heaolu Instituudi (THL) soovituste järgi nõuavad laevafirmad alates veebruari lõpust Eestist Soome reisijatelt negatiivse testitulemuse tõendit.

Onali kirjutab, et sõitis ise eile päeval laevaga Tallinnast Helsingisse. Ta oli teinud testi kaks päeva varem, sest selle tulemus võib olla maksimaalselt 72 tundi vana. Test koos tõendiga maksab üle 60 euro.

„Tallinna sadamas näitasin testitõendit oma telefoni ekraanilt sadamapersonalile. Kontrollija heitis ekraanile kiire pilgu ja viipas, et ma edasi läheksin,” kirjutab Onali. „Ta ei kontrollinud, millal oli test tehtud, kas tõend oli ehtne, ega ka seda, milline oli testi tulemus.”

Onali sõnul võiks selle kogemuse põhjal reisida kogu kevade sama testitõendiga, kui paljast Synlabi logo nägemisest piiri ületamiseks piisab.

Onalis tekitas see ka küsimuse võltsitud testitõendite kohta. Tasulise koroonatesti tegemiseks on Eestis halvimal juhul nädalane järjekord, mis võib tekitada võltsimise kiusatuse, et saaks kiiremini liikuma.

Onali kirjutab, et uuris asja ka Eesti võimudelt, kelle sõnul ei ole Eestist Soome reisinutelt võltsitud tõendeid leitud.

Testitulemust ei nõudnud Onali sõnul keegi ka Helsingis. Samuti ei pidanud tõestama, et ta on broneerinud Soomes teise testi aja.

Helsingi linna tervishoiuteenuste juht Leena Turpeinen on öelnud Helsingin Sanomatele, et karmimatele sunnimeetmetele pole Helsingis praegu vajadust, sest testitulemust kontrollitakse lähteriigis.

„Võib olla, et mulle sattus oma tegevusest tüdinud kontrollija. Võib-olla oli ta otsustanud inimesi usaldada. Või siis kedagi lihtsalt ei huvita,” kirjutab Onali.