Ukraina sõja tõttu jahenenud õhkkonnas toimunud ministrite kohtumise tähtsaim tulemus oli see, et see kohtumine toimus. Soome ja Venemaa palju reklaamitud „erisuhe“ tundub aga olevat üsna kokku kuivanud, märgib Helsingin Sanomat.

Tuomioja saabus Moskvasse esitlema oma raamatu „Häivähdys punaista“ („Välgatus punast“) venekeelset tõlget. Kutse lõunale tuli teadetekohaselt Lavrovilt.

Tuomioja ütles pärast kohtumist, et helistas enne viiele Euroopa Liidu kolleegile, et oma reisist Moskvasse ja Lavroviga lõunastamisest teatada. Kõik olid tema sõnul pidanud seda kohtumist suurepäraseks ideeks.

Lavrov ülistas pressikonverentsil Soome ja Venemaa toimivaid suhteid, tuletades meelde, et tegemist oli sel aastal juba kolmanda kohtumisega Tuomiojaga ning et presidendid Sauli Niinistö ja Vladimir Putin kohtusid augustis Sotšis.

Ka Tuomioja kaitses naaberriikide juhtide kohtumiste tähtsust, kuid rõhutas, et räägib Venemaaga peetud arutelust edasi Euroopa kolleegidele. Et erilisi kahepoolseid probleeme Tuomioja sõnul ei ole, keskendus vestlus rahvusvahelistele küsimustele.

Lavrov väljendas kahetsust, et sanktsioonid on kahjustanud Soome ja Venemaa vahelisi tähtsaid kaubandussuhteid ning ütles, et on kindel, et selline olukord on ajutine.

Tuomioja seevastu kinnitas, et Soome seisab Euroopa Liiduga samal joonel.

Ukraina kriisi lahendamisel ei taotle Soome Tuomioja sõnul erilist positsiooni.

„Soome toetab lahendusi, mis lõpetavad konflikti, toetavad Ukraina ühtsust ja suveräänsust ning annavad Ukrainale võimaluse teha koostööd kõigi naabermaadega,“ ütles Tuomioja.

Lavrovi sõnul on tähtis, et kõiki Ukrainas toimunud veresaunu uuritakse. Ida-Ukraina mässulisi peab ta oma kommentaaride põhjal tõsiseltvõetavaks osapooleks.

„On täiesti küündimatu, et alati süüdistatakse [Ida-Ukraina relvastatud] omakaitselasi ja toetatakse Kiievi seisukohta, sõltumata sellest, kui karm see on,“ ütles Lavrov.