Koonderakondlane Sauli Niinistö on siiski favoriit. Eelmisel nädalal avaldatud küsitluse järgi võidaks Niinistö roheliste esindajat Pekka Haavistot protsentidega 74-26, kirjutab Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomate hinnangul võib juba nüüd öelda, et sellist seljavõitu Niinistö ei saa. Ajalugu näitab, et kui valitakse kahe kandidaadi vahel, on mõlema toetus üsna 50 protsendi lähedal.

Niinistö paistab Soome ajalehe väitel olevat igasuguste rahvagruppide meele järgi. Teda toetavad võrdselt nii mehed kui ka naised ning igasuguses vanuses ja igasuguse haridusega Soome kodanikud.

Samas võiks Helsingin Sanomate hinnangul arvata, et suur osa põlissoomlaste, keskerakonna ja kristlike demokraatide pooldajatest toetab teises voorus Niinistöt. Konservatiivsele hääletajale Haavisto lihtsalt ei sobi.

Vasakliit hääletab Haavistot, nagu ka osa sotsiaaldemokraatidest ja rootsi rahvaparteist.

Helsingin Sanomate hinnangul on valimiste teine voor mõnel määral võitlus ideeliste konservatiivide ja liberaalide ning parempoolsete ja vasakpoolsete vahel, aga eelkõige on see valik isikute Niinistö ja Haavisto vahel.

Ja seal näebki Helsingin Sanomat Haavisto võimalust. Tema toetus oli valimispäeval lausa kaheksa protsenti suurem kui eelnevatel küsitlustel. Niinistö aga kaotas viis protsenti.

Haavisto on valimistulemuste järgi Helsingi linnastu ja Uusimaa kandidaat. Küsitluste järgi toetavad teda rohkem naised kui mehed. Ta on ennekõike noorte ja kõrgelt haritute kandidaat. Soome ajalehe arvates tuleks Haavistol muuta Facebooki-toetus kogu rahva toetuseks.