Helsingin Sanomat kirjutab probleemist 32-aastase betoonitöölise Janar Liiviaku näitel, kelle tavapärane töörütm on olnud kolm nädalat Soomes, üks nädal Eestis. Soomes asuvate töökohtade ja Rakveres asuva kodu vahet pendeldamine on sujunud hästi juba mitu aastat.

Nüüd pani Soome piiri kinni ja pendeldamine Eestist on pühapäevast keelatud. Kümned tuhanded Soomes töötavad eestlased peavad otsustama, kummas riigis tahavad eriolukorra ajal olla.

„Kaalukaussidel on rasked asjad. Rakveres ootavad tema abikaasa ning 9- ja 4-aastased tütred. Soomes jällegi palk, mille tähtsus tuleb nii ebakindlatel aegadel eriti esile,“ kirjutab Helsingin Sanomat Liivaku näitel.

Maksud ja laenuintressid tuleb maksta, aga Liivak oleks nõus Soome jääma võib-olla kuuks, kaks kuud oleks juba liiga palju.

Eesti töötajate seisukohalt olulises Soome juhises öeldakse muu hulgas nii: riiki sisenemine on lubatud püsivas töösuhtes igapäevaselt kuskil mujal kui elukohariigis töötavatele isikutele, kes naasevad elukohariiki vähemalt kord nädalas.

Selle juhise alusel teatas ka Eesti välisministeerium eile, et kindla töölepingu alusel pendeldamine Soome ja Eesti vahel võib jätkuda ilma karantiinita kummalgi poolel.

Helsingin Sanomate eilsed telefonikõned Soome ministeeriumidesse paljastasid, et Soomes ei olnud veel Eesti pendeldajate olukorra kohta konsensust.

Piirivalvest öeldi, et alaline tööleping ei taga luba riiki sisenemiseks. Piirivalve teatel hindavad võimud piiril juhtumipõhiselt, mis loetakse vältimatuks töölkäimisliikluseks ja mis mitte.

Ööl vastu reedet uuendas Soome piirivalve oma alalise töölepingu põhiseid juhiseid nii, et need puudutavad ainult Rootsi ja Norra piiril olevaid töölkäimispiirkondi.

Eile hilisõhtul otsustas Soome keelata pendeldamise Eesti ja Soome vahel alates pühapäeva ööst.

Soome siseminister Maria Ohisalo teatas Twitteris, et loodab, et „Soomes alaliselt töötavad inimesed jäävad selles olukorras Soome ja järgivad kõiki antud juhiseid enese kaitsmiseks koroonaviiruse eest“.