Peaminister Sanna Marin kinnitas eile valitsuse otsust Uusimaa sulgemise kohta. Piirangud jõustuvad 27. märtsil ja jäävad kehtima 19. aprillini.

Valitsuse teatel on liikumine Uusimaalt välja või sisse lubatud avaliku võimu teostamiseks, kaubanduse, äri või kutsealal tegutsemiseks ning seadusest tuleneva kohustuse täitmiseks. Lisaks pole liikumine piiratud, kui selleks on kaalukad isiklikud põhjused, näiteks lapsega suhtlusõiguse kasutamine või sugulase surm.

Vabaajareisid pole Uusimaa piiri ületamiseks enam piisav põhjus. Siiski on kõigil õigus naasta oma koju või elukohta. Ühtlasi vähendatakse täiendavalt raudtee- ja bussiteenuste pakkumist, ehkki pendelrände võimalus tuleb tagada ka tulevikus.

Valitsuse seatud liikumispiirangud ei kehti Uusimaa piirkonna sisesele liikumisele. Küll kutsus valitsus tungivalt kodanikke üles vältima tarbetut liikumist iga hinna eest. Praktikas teostab Uusimaa liikumispiirangute jälgimist politsei, kes võib vajadusel määrata reeglite rikkumise eest ka trahvi. Politsei nõudmisel peab isik selgitama oma liikumise põhjust või eesmärki.

Soome kaitseministri Antti Kaikkoneni sõnul valmistub ka kaitsevägi abi andma. Tegemist oleks ajateenijatega, kes toetaksid politseid liikluskontrolli läbiviimisel.

Helsingi linnapea Jan Vapaavuori sõnul pole Uusimaa isoleerimine päris probleemivaba, sest linnas töötab palju näiteks arste ja õdesid, kes elavad väljaspool Uusimaad. Oluline on seega, et kriitilise personali liikumine suudetaks korraldada piirangutest hoolimata.

Piirkonna sulgemise eesmärk on ennetada koroonaviirusnakkusi ja aeglustada haiguse levikut Uusimaalt teistesse Soome piirkondadesse. Epideemia aeglustamine liikumist ruumiliselt piirates päästab Soome teatel elusid.

Uusimaa on oma elanikkonna struktuurilt suuremast osast muust Soomest erinev. Selle 1,7 miljonit elanikku on keskmiselt vanuselt nooremad ja tervemad. Kui viirus levib Uusimaalt laialdaselt mujale Soome, satub tervishoid suure surve alla. Mujal Soomes on suhteliselt rohkem eakaid ja haigemaid inimesi kui Uusimaal. Nad põevad koroonaviirust raskemini kui tervemad ja nooremad.