Artikli pealkirjas on sõnastatud, et paremäärmuslike ministrite algus on olnud keerukas, juba on ka esimene tagasiastumine.

Loo alguses on kohe juttu, et EKRE liider Mart Helme ja tema poeg Martin näitasid ametissekinnitamise ajal märki, mis tuntud ka kui valgete ülemvõimu sümbol.


Pikemalt on juttu selle taustast. "OK" levib paremäärmuslaste ja natsionalistide seas, seda ennekõike Ameerika Ühendriikides. Artiklis meenutatakse, et samasuguse käežesti tegi ka Uus-Meremaal mošeetulistamises poolsada inimest tapnud Brenton Tarrant. Lisaks on viidatud Toomas Hendrik Ilvese säutsule sel teemal.

BBC ajakirjanikud on teinud põhjalikku taustatööd, viidatakse ka sellele, et Martin Helme sõnas aastal 2013 immigrantide kohta: "Kui on must, näita ust!" Lisatakse, et ka Mart Helme on immigratsiooni pärast muret tundnud, arvates, et põliseestlased vahetatakse välja.

Marti Kuusiku kohta kirjutab BBC, et teda kahtlustatakse koduvägivallas ning seetõttu astus mees ametist tagasi. Välja on toodud seegi, et mees ise eitab süüdistusi. Lisatud on ka pilt Kersti Kaljulaidist esmaspäeval riigikogus, märkides ära, et Kuusiku ametissekinnitamise aegu lahkus riigipea saalist. Tuuakse välja seegi, et riigipea on ajakirjanikke nende töö eest kiitnud ja samas on osad Eesti ajakirjanikud tundnud muret, et ERKE survestab meediaorganisatsioone.

Artikli lõpetuseks kirjutatakse, et Mart Helme on lubanud, et tegu pole stagnatsioonivalitsusega, vaid kavatsetakse palju lammutustööd teha.

"Eesti ministrite žestid tõstavad kartusi valgete ülemvõimu toetamisest," pealkirjastas artikli New York Times, tsiteerides nii Toomas Hendrik Ilvese kui ka Rootsi endise välisministri Carl Bildti kommentaari Twitteris: "Olen tõeliselt mures, kui näen Eesti uue valitsuse kahe ministri sellist käitumist."