„Olukorras, kus me valmistame ette omastehoolduse reformi, kulub teiste riikide kogemus eakate eest hoolitsemisel marjaks ära. Kindlasti on Eestil Soomelt õppida, kuidas parandada elatanud inimeste sotsiaalset kaitset.

Nii käsitlemegi koos põhjanaabritega seda, mil moel on pensionäride toimetulek, elu-olu ja teenused korraldatud nii Soomes kui Eestis. Lisaks teeme tutvumiskäigu Ida-Helsingis asuvasse hooldekodusse,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees ja riigikogu liige Heljo Pikhof.

Seminari avab Soome ühingu Wanhat Toverit esimees Kari Salmi ja tervitussõnadega astub üles Vanemate Sotsiaaldemokraatide välissekretär Toomas Alatalu.

Valdade pensionifondi (Keva) endine asedirektor Eija Lehto-Kannisto räägib Soome pensionisüsteemi ülesehitusest ja põhimõtetest ning Helsingi töölisühingu esimees Kalervo Haverinen Soome hooldekodudest.

Heljo Pikhof annab oma ettekandes ülevaate nii Eestis eakatele pakutavatest teenustest kui sotsiaaldemokraatide plaanidest.

„Meie selge siht on jõuda juba lähiaastal lahendusteni, mis tagaksid kõigile abivajajatele koha hooldekodus ja laiendaksid eakatele suunatud teenuste mahtu, et kõrges eas inimesed saaksid elada oma kodus,“ rääkis Pikhof.

SDE juhatuse liikme ja Vanemate Sotsiaaldemokraatide Harjumaa-Tallinna piirkonna esimehe Merike Metstaki sõnul on Eesti teel õiglasema ja turvalisema ühiskonna suunas.

„On ebaõiglane jätta juba pensionieas lapse või siis tudengist lapselapse kanda oma vanema või vanavanema hooldekodu kulud. Eakas inimene on kogu elu töötanud ja makse maksnud, mistõttu peab vajadusel olema hooldekodu koht talle kättesaadav pensioni eest,“ sõnas Metstak.