Terroriste riigist eemal hoidma mõeldud turvaabinõu võib olla vastuolus seadusega, teatab Briti ajaleht The Telegraph. 4,3 miljonit naela (ligi 87 miljonit krooni) maksma läinud terminali plaanitud avamine neljapäeval võib edasi lükkuda, tekitades lennujaamas kaose.

Plaani järgi tuleb kõigil neljal miljonil siselendude reisijal, kes aasta jooksul viiendat terminali kasutavad, kontrollida sõrmejälgi, kui nad esimest korda turvakontrolli läbivad. Sõrmejälgi kontrollitakse ka teist korda läbi väravate lennukile minnes, sest sise- ja rahvusvaheliste lendude reisijad viibivad pärast lennule registreerumist samades ruumides.

Ilma sõrmejälgi kontrollimata võivad terroristid, kurjategijad ja illegaalsed immigrandid saabuda Heathrow’ lennuväljale, vahetada lahkuvate lendude saalis pardakaarte ja minna edasi siselennule, sisenedes Suurbritanniasse ilma immigratsiooniametnike kontrolli läbimata.

Teistes lennujaamades, nagu Gatwick või Suur-Manchesteri lennujaam, loodetakse vastavas olukorras fotodele.

Kui Heathrow’ lennujaam seadusega vastuolus olevatest toimingutest ei loobu, võidakse viimase abinõuna esitada seda haldavale ettevõttele kriminaalsüüdistus.

Lennujaama operaatori sõnul hävitatakse kooskõlas andmekaitseseadusega sõrmejäljed 24 tunni jooksul ning kui väljuvate lendude saalid otsustati teha sise- ja rahvusvahelistele lendudele ühised, siis on sõrmejälgede kontrollimine kõige kindlam viis turvalisuse tagamiseks.

Suurbritannia siseministeeriumi pressiesindaja sõnul on nende peamine mure, et Ühendkuningriigi piir oleks turvaline ja lennujaama operaatoril ei lubata kasutada ühiseid väljuvate lendude saale, kui seda ei tagata.

“Nad on tutvustanud meile plaani, mis meie rõõmuks muudab piiri kindlaks. Plaani sisu on lennujaama operaatori asi,” lisas pressiesindaja.