Infoagentuur Associated Press kirjutab, et Havai osariigi valitsus üritab panna lõppu kuuldustele nagu Obama oleks sündinud väljaspool Ameerika Ühendriike ja seetõttu pole tal õigust riigipea olla.

„Ma nägin registreerimisdokumentide originaale, mis on hoiul Havai tervishoiuametis ja annavad tunnistust sellest, et Barack Hussein Obama on Havai saartel sündinud," teatas ametkonna juhataja doktor Chiyome Fukino.

„Mul pole rohkem miskit lisada sellele avaldusele, samuti ka eelmisele samasisulisele, mille ma tegin oktoobris 2008," lisas Fukino.

Kahtlused ja kuulujutud Obama sünnipaiga ümber hakkasid levima tema presidendikampaania ajal eelmisel aastal ning 31. oktoobril lükkas doktor Fukino need juba ümber.

Havai tervishoiuameti juht oli sunnitud tegema uue avalduse, kuna endiselt on ühendriikides mitmeid „ebaseadusliku presidendi" teooria pooldajaid, kes viimasel ajal levitavad oma seisukohti ajaveebides ja televisioonis.

Näiteks juulikuus keeldus USA armee reservmajor täitmast Afganistani saatmise käsku, selgitades seda Obama presidendiks oleku ebaseaduslikkusega. President on aga sõjaväe ülemjuhataja.